Kur fokusas?

Ne, tikrai ne apie magiją norėjau parašyti - apie vaizdo fokusavimą fotoaparate. Jeigu labai nesigilinti viskas kaip ir paprasta šiuolaikiniuose fotoaparatuose: paspaudei užrakto paleidimo mygtuką iki pusės, sulaukei kol pyptelėjo ir kvadračiukai vaizdo ieškiklyje arba ekranėlyje parodė, kur sufokusavo ir... viskas. Jeigu kadre įdomus vienintelis objektas - to daugiau negu pakanka.

Bet ką daryti jeigu noriu visą perspektyvą iki pat horizonto matyti pakankamai detalią? Tradicinis receptas - priveriam apertūrą. Bandžiau. Ir vis tiek gaudavau manęs netenkinančius rezultatus. Pradėjau ieškoti kur čia šuo pakastas. Perskaičiau apie tokį dalyką kaip hyperfokalinis atstumas - pasirodė labai įdomu. Sumąsčiau apie tai parašyti čia. Net iliustracijas pradėjau daryti. Ir... persigalvojau. Nes radau, mano galva, puikią ir nemokamą (!), internetu atsisiunčiamą brošiūrą, kurioje fokusavimo dalykas išnarstytas skersai ir išilgai - aš tikrai geriau neparašysiu: "The INs and OUTs of FOCUS by Harold M. Merklinger". Parašyta naudojant primityvius matematikos ir geometrijos metodus,  panašiai kaip aš tą dariau rašydamas apie apertūrą. Žodžiu - vidurinės mokyklos žinių turėtų užtekti norint suprasti kas parašyta. Labai rekomenduoju perskaityti ir perprasti. Kaip ir to paties autoriaus pasvarstymus apie hiperfokalinį fokusavimą puslapyje "Depth of Field Revisited by Harold M. Merklinger" - galima pasimokyti racionalaus priėjimo prie fokusavimo būdo pasirinkimo.

Knygą pradėjau ir aš studijuoti. Kadangi tai ne lengvas romanas prieš miegą, o gera dozė informacijos - jaučiu užtruksiu kol "sukramtysiu". Bet tikiuosi, kad užvertęs paskutinį puslapį, turėsiu daug šviežių minčių, kurias išdėtysiu čia, šiame tinklaraštyje, lietuviškai.